财新传媒
位置:博客 > 李虎军 > 文章归档 > 2010年09月
2010年09月15日 16:25

Their own worst enemy

Their own worst enemy

September 07, 2010 ChinaDialogue

 

Zijin Mining’s environmental disasters have overshadowed the firm's meteoric rise. When polluting companies – and the officials who protect them – will realise the value of proper supervision?

In its previous incarnation, back in the 1990s, Zijin Mining– now one of China’s most loathed firms – was a small and obscure state-owned en...

阅读全文>>
2010年09月10日 16:51

复旦大学一所附属医院院长主动撤回问题论文

复旦大学附属眼耳鼻喉科医院院长孙兴怀主动申请撤回一篇问题论文。今年6月20日,他致信《中华眼底病杂志》,称其作为通讯作者、2007年发表于该刊的一篇论文中,两张实验研究结果图片系第一作者姚静裁切、修改所得。孙兴怀表示对这一不可原谅的错误负有监督审查失职的责任。

孙兴怀是复旦大学学术委员会委员,《中华眼底病杂志》、《中华眼科杂志》等学术期刊编委。该文另一位作者徐格致是复旦大学附属眼耳鼻喉科医院副院长,《中华...

阅读全文>>
2010年09月09日 22:59

中国媒体加剧医患关系紧张?

国际著名医学期刊《柳叶刀》(The Lancet)撰文剖析中国医生处境,并批评中国媒体加剧医患关系紧张。

文章称,数周前《南方都市报》不真实地报道深圳产妇“缝肛门”,而去年CCTV的“北大医院非法行医案”也是不实报道。很难判断记者是因为缺乏医学背景还是因为想做轰动报道。

《柳叶刀》原文:

The Chinese media certainly have an important role in provoking tension between doctors and patients. There is disproportionate...

阅读全文>>